منابع تغذیه در مدارهای الکتریکی وظیفه تامین انرژی مورد نیاز مدارها را بر عهده دارند. به عبارتی، منابع تغذیه تغذیه DC مورد نیاز مدارها الکترونیکی را از طریق تبدیل برق شهری AC تأمین میکنند. برای این کار ابتدا با استفاده از تراسفرماتور کاهنده سطح ولتاژ AC را پایین آورده و سپس با استفاده از مدارات یکسوساز و خازن صافی سعی در یکسو کردن و ثابت کردن سطح ولتاژ خروجی میکنند، با این حال، مشکلاتی همچون وجود نویز در خروجی و نوسان ولتاژ برق AC موجب میشود که به ابزارهای دیگری برای تأمین انرژی مذکور نیاز باشد. در همین راستا، ابزارهای دیگری تحت عنوان رگولاتور یا تنظیم کننده پدید آمدهاند که وظیفه ثابت کردن سطح ولتاژ تغذیه در مدارات الکترونیکی را بر عهده دارند. در این مقاله قصد داریم تا ضمن معرفی و آشنایی با کاربرد رگولاتور، با برخی از انواع رگولاتورها آشنا شده و مزایا و معایب آنها را بیان کنیم.
رگولاتورها برای تنظیم ولتاژ خروجی خود از مدارات فیدبک استفاده میکنند و این مدارات فیدبک دارای انواع مختلف است که ساده ترین آن را میتوان به مثابه یک دیود زینر ساده یا فیدبکهای پیچیدهتر با بازده و عملکردی بالاتر دانست.
· رگولاتور مثبت
· رگولاتور منفی
· رگولاتور فیکس یا ثابت
· رگولاتور ادجاست یا قابل تنظیم
هر یک از این رگولاتورها بسته به کاربردی که در مدار دارند و همچنین حداقل اختلافی که بین ولتاژ ورودی و خروجی ایجاد میکنند، عملکرد متفاوتی را ارائه میدهند.
در این مقاله به معرفی رگولاتور، کاربرد رگولاتور و انواع آن پرداختیم. همچنین گفتیم که رگولاتورهای خطی چه مزایا و معایبی میتوانند داشته باشند. اگر شما نیز نظر یا پیشنهادی در مورد رگولاتورها، نحوه کار و کاربرد آنها مد نظر دارید، آن را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.